Dag van de Archeologie

Over het project

germanHeb je jezelf ooit afgevraagd wat een archeoloog nu eigenlijk doet? Gaat het alleen om graven, of is er wellicht meer wat archeologen bezig houdt? De Dag van de Archeologie heeft als doel het dagelijks leven van archeologen wereldwijd in kaart te brengen. Mensen die werkzaam zijn binnen de archeologie, zowel professioneel, studerend, of als vrijwilliger worden gevraagd om één dag in het jaar hun foto’s, video’s en teksten te delen voor de Dag van de Archeologie. Het resultaat hiervan is een overzicht van de breedte van het archeologische werkveld en de grote varieteit in het werk wat hier bij komt kijken. De Dag van de Archeologie helpt hiermee de bekendheid van het vakgebied te vergroten en belang van de archeologie te verduidelijken. Als organisatoren willen wij graag dat iedereen met een persoonlijke, professionele of vrijwillige interesse in de archeologie betrokken raakt bij het project en zodoende bijdraagt aan het bekend maken van het belang van de archeologie – voor het beschermen van het verleden en de toekomst.

Het project steunt op een team van vrijwilligers, allen werkzaam als professionals in de archeologie, deelname aan het project is kostenloos. De dag van de Archeologie vertrouwt op ‘goodwill’ en passie.

De Dag van de Archeologie zal dit jaar worden gehouden op vrijdag 28 juli!

Geïnteresseerd?

Wij zijn op zoek naar professionals, studenten en vrijwilligers in de archeologie die deel willen nemen aan de Dag van de Archeologie in juli van dit jaar. Met jullie hulp kunnen we laten zien dat archeologie meer is dan alleen opgraven en hierdoor het belang en de maatschappelijke relevantie van archeologie laten zien, alsmede het publiek geïnteresseerd maken voor, en informeren over, het archeologische werkveld.

Hoe kan je helpen?

Wij zijn op zoek naar deelnemers die hun ‘werkdag’ kunnen documenteren. Dit kan via tekst, foto of video (of een combinatie daarvan) en dient naar ons opgestuurd te worden, zodat wij dit kunnen publiceren op 29 juli. Mocht de 29 juli jou niet uitkomen kan je de documentatie – tot maximaal een week – van tevoren opsturen naar ons. Mocht je wel deel willen nemen, maar niet zo goed kunnen schrijven, of handig zijn met beeldmateriaal, laat het ons weten: wij helpen je graag met de publicatie!

Hoe kan je jezelf opgeven?

Stuur een e-mail naar dayofarchaeology@gmail.com en beschrijf hierin wie je bent en wat je wilt doen. 

Hoe werkt het publiceren?

Mocht je geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de Dag van de Archeologie, stuur ons dan eerst een e-mail zodat we weten wie je bent en wat je wilt publiceren. Daarna kun je jouw publicatie zelf uploaden naar de Dag van de Archeologie website, of naar ons e-mailen zodat wij hem voor je publiceren onder jouw naam.

Mocht je er voor kiezen om zelf te publiceren, registreer je dan op de website met je volledige naam zodat we zeker zijn dat je geen spambot bent. Zodra we jouw account hebben geverifieerd krijg je publicatierechten en kun je jouw publicatie uploaden.

  1. Zodra je de mail met jouw gebruikersnaam en wachtwoord hebt ontvangen, klik dan op de link voor de inlogpagina van WordPress. Hier kun je inloggen met de gebruikersnaam en wachtwoord die je hebt ontvangen in de e-mail.
  2. Zodra je ingelogd bent kom je op het ‘dashboard’ terecht.
  3. Mocht je jouw wachtwoord willen wijzigen kan dat bij ‘Users’ -> ‘Profile’ in het linkermenu op het scherm.
  4. Voeg je naam en eventuele andere informatie toe aan je profiel – bereikbaar via ‘Users’ -> ‘Profile’.

Waar kun je over schrijven

Je kunt zelf bepalen waar je over schrijft – zolang het maar binnen onze richtlijnen blijft. Het idee is dat je schrijft over jouw dag werkzaam binnen het archeologische veld. Wat heb je zo al gedaan? Welke organisaties deden hieraan mee? How belangrijk is dit werk voor jou? Waarom doe je dit werk? Onthoudt dat veel lezers van de Dag van de Archeologie niet vertrouwd zijn met bepaalde (technische) begrippen, probeer daarom het taalgebruik begrijpelijk en leesbaar te houden.

Mocht je werken voor een commerciele instelling binnen de archeologie dan is het soms lastig om bepaalde informatie te delen, dus kijk goed na wat er vanuit jouw perspectief mogelijk is. Je kunt er eventueel voor kiezen om een publicatie te schrijven waarin je de locatie, bedrijven en namen weg laat.

Acceptatie en moderatie

Elke publicatie voor de De Dag van de Archeologie wordt gecontroleerd door vrijwilligers. Publicaties worden niet geaccepteerd als deze niet relevant, lasterlijk, obsceen, beledigend, of bedrijgend zijn, of inbreuk maken op privacy. Denigrerende opmerkingen of hints richting het beledigen van individuen of groepen, met betrekking tot ras of geaardheid en religie worden niet geaccepteerd. De beslissing van de redactie/moderator is hierin definitief.

Het toevoegen van foto

Het toevoegen van foto- en beeldmateriaal aan je tekst is een prachtige manier om indruk te maken.Zeker op het internet werken beelden beter dan woorden; samen vormen ze een prachtige combinatie. Het toevoegen van beeldmateriaal heeft echter consequenties op het gebied van auteursrecht: elk beeld heeft namelijk een originele auteur. Er zijn drie soorten beeldmateriaal die wij kunnen gebruiken voor de Dag van de Archeologie:

  1. Beeldmateriaal binnen het publieke domein. Deze beelden zijn expliciet vrij van auteursrecht en kunnen vrij worden gebruikt. Een goed voorbeeld zijn beelden met de Creative Commons licentie.
  2. Beelden waarvan de auteur zelf de rechten heeft (eigen foto en beeldmateriaal).
  3. Andere beelden waar permissie voor gebruik van is gegeven.

Over het algemeen is het zo dat beeldmateriaal van een website behoort tot de website zelf. Het is dus heel belangrijk dat je zeker weet dat jouw beeldmateriaal vrij te gebruiken is voor de Dag van de Archeologie. Er is ruimte bij elk beeldmateriaal om het auteursrecht te benoemen, maak hier gebruik van! Beeldmateriaal waarvan wij niet zeker zijn of het vrij te gebruiken is zal worden verwijderd.