Ημέρα της Αρχαιολογίας

Για το Έργο

greekΈχετε ποτέ σκεφτεί τι κάνουν πραγματικά οι αρχαιολόγοι; Η ανασκαφή είναι τα πάντα ή υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από αυτή; Η “Ημέρα της Αρχαιολογίας” είναι μια δράση που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός παραθύρου στην καθημερινή ζωή των αρχαιολόγων από όλο τον κόσμο. Η δράση ζητά από ανθρώπους που δουλεύουν, σπουδάζουν ή ασχολούνται εθελοντικά με την αρχαιολογία να συμμετάσχουν στην “Ημέρα της Αρχαιολογίας” κάθε χρόνο το καλοκαίρι περιγράφοντας την μέρα τους και ανεβάζοντας κείμενα, εικόνες και βίντεο σε αυτή την ιστοσελίδα. Τα αποτελέσματα από την “Ημέρα της Αρχαιολογίας” παρουσιάζουν τη μεγάλη ποικιλία των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του επαγγέλματος του αρχαιολόγου μέρα προς μέρα σε όλο τον πλανήτη, και βοηθούν να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τη σημασία της αρχαιολογίας στο σύγχρονο κόσμο. Επιθυμούμε όλοι όσοι έχουν προσωπικό, επαγγελματικό ή εθελοντικό ενδιαφέρον για την αρχαιολογία να εμπλακούν και να βοηθήσουν να δείξουμε γιατί η αρχαιολογία είναι σημαντική στη διατήρηση του παρελθόντος αλλά και στη διαμόρφωσή του μέλλοντος.

Η δράση τρέχει από μια ομάδα εθελοντών που είναι όλοι επαγγελματίες αρχαιολόγοι και παίρνουν μέρος σε αυτή δωρεάν. Η “Ημέρα της Αρχαιολογίας” στο σύνολό της βασίζεται στην καλή θέληση και στο πάθος για την ευαισθητοποίηση και ενεργή εμπλοκή του κοινού!

Η Ημέρα της Αρχαιολογίας 2017 θα λάβει χώρα την Παρασκευή 28 Ιουλίου

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ;

Ψάχνουμε για ανθρώπους που δουλεύουν, σπουδάζουν ή ασχολούνται εθελοντικά με τον κόσμο της αρχαιολογίας για να πάρουν μέρος στην «Ημέρα της Αρχαιολογίας» τον Ιούλιο του 2016. Τα αποτελέσματα στον ιστότοπο της “Ημέρας της Αρχαιολογίας” θα δείξουν τη μεγάλη ποικιλία των εργασιών που διεξάγονται στο πλαίσιο του επαγγέλματος του αρχαιολόγου μέρα προς μέρα σε όλο τον πλανήτη και βοηθούν να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τη σημασία που έχει η αρχαιολογία στο σύγχρονο κόσμο. Επιθυμούμε όλοι όσοι έχουν προσωπικό, επαγγελματικό ή εθελοντικό ενδιαφέρον για την αρχαιολογία να εμπλακούν και να βοηθήσουν να δείξουμε γιατί η αρχαιολογία είναι σημαντική στη διατήρηση του παρελθόντος, αλλά και στη διαμόρφωσή του μέλλοντος.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

Ψάχνουμε για αρχαιολόγους που μπορούν να καταγράψουν τη μέρα τους και να τη στείλουν να δημοσιευτεί στον ιστότοπο της “Ημέρας της Αρχαιολογίας”. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με κάθε μέσο με το οποίο είστε εξοικειωμένοι, είτε γράφοντας, είτε κάνοντας video, είτε φωτογραφίζοντας την ημέρα σας. Αν δεν μπορέσετε να πάρετε μέρος στις 29 Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα να συμμετάσχετε έως και μια βδομάδα πριν ή και μετά την “Ήμερα της Αρχαιολογίας”. Εάν θα θέλατε να πάρετε μέρος αλλά δεν αισθάνεστε έτοιμοι να γράψετε ένα blog ή να ανεβάσετε φωτογραφίες, video ή ηχητικά δεδομένα, μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας στην παρακάτω διεύθυνση και θα σας βοηθήσουμε.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Εάν θέλετε να πάρετε μέρος στην «Ημέρα της Αρχαιολογίας», αρχικά στείλτε email στη διεύθυνση dayofarchaeology@gmail.com ώστε να υπολογίσουμε αριθμούς και να οργανώσουμε τα log-ins.

 Πως να αναρτήσετε μια Δημοσίευση

 Η δημοσίευσή σας μπορεί να αναρτηθεί απευθείας στον ιστότοπό μας σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται παρακάτω ή, διαφορετικά, να μας τη στείλετε με email (dayofarchaeology@gmail.com). Σας παρακαλούμε ενημερώστε μας ποιον τρόπο προτιμάτε. Αν δεν αισθάνεστε εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα μπορούμε να σας βοηθήσουμε και θα χαρούμε να ανεβάσουμε τις δημοσιεύσεις σας για σας.

Εάν επιλέξετε να δημιουργήσετε λογαριασμό, σας παρακαλούμε να εισάγετε το πλήρες ονοματεπώνυμο σας ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν είστε κακόβουλο λογισμικό (spambot) και θα αναβαθμίσουμε το προφίλ σας μόλις ελέγξουμε το λογαριασμό σας.

  1. Μόλις λάβετε e-mail με το όνομα χρήστη και τον κωδικό κάντε κλικ στο σύνδεσμο που θα σας οδηγήσει στην οθόνη WordPress. Μπορείτε τότε να εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό που σας δόθηκε στο αρχικό e-mail.
  2.    Αφού κάνετε log-in θα μεταφερθείτε στο Dashboard
  3.     Εάν θελήσετε να αλλάξετε κωδικό, μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας στο πεδίο Users και μετά στους συνδέσμους ‘Profile’ στην αριστερή πλευρά της οθόνης.
  4. Σας παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα στο προφίλ σας και όποια πληροφορία θεωρείται ότι θέλετε να μοιραστείτε με το κοινό!

Τι να γράψετε

Από εσάς εξαρτάται το τι θα γράψετε (εφόσον υπόκειται στην αποδεκτή πολιτική χρήσης που θα διαβάσετε παρακάτω). Η ιδέα είναι να περιγράψετε μία ημέρα εργασίας στο πεδίο της αρχαιολογίας-μας ενδιαφέρει να ακούσουμε για τη δουλειά σας, τις δράσεις σας, τι βρίσκετε στο πεδίο, με ποιους άλλους οργανισμούς συνεργάζεστε, πόσο σημαντική θεωρείτε ότι είναι η δουλειά σας, γιατί ασχοληθήκατε με το συγκεκριμένο αντικείμενο γιατί γίνατε αρχαιολόγος κτλ. Να θυμάστε ότι οι αναγνώστες μπορεί να μην καταλαβαίνουν όλους τους ειδικούς όρους που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι, γι’ αυτό το λόγο προσπαθήστε να γράψετε σύντομα και κατανοητά και ορίζοντας τους όρους που χρησιμοποιείτε.

Αν δουλεύετε κάπου όπου δεν μπορείτε να δώσετε πληροφορίες για την εταιρεία ή για τον οργανισμό ή για το έργο για το οποίο δουλεύετε, παρακαλούμε να συμβουλευτείτε τον υπεύθυνο σας σε κάθε περίπτωση. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε με δημοσιεύσεις χωρίς να μιλήσετε για συγκεκριμένους τόπους, πρόσωπα ή οργανισμούς.

Αποδεκτή Χρήση και Διαχείριση των Δημοσιεύσεων

Η Ημέρα της Αρχαιολογίας έχει ως διαχειριστές εθελοντές. Συμμετοχές που είναι άσχετες με το θέμα, συκοφαντικές, παράλογες, προσβλητικές, απειλητικές ή παραβιάζουν την ιδιωτικότητα δεν θα γίνονται δεκτές. Υποτιμητικά σχόλια ή υπαινιγμοί ενάντια σε πρόσωπα ή ομάδες, που μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικές από άτομα συγκεκριμένης φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ή θρησκείας δεν θα γίνονται αποδεκτά. Οι αποφάσεις των διαχειριστών είναι οριστικές.

 εικόνες και φωτογραφίες

Με το να προσθέσετε εικόνες και φωτογραφίες στις δημοσιεύσεις σας τις κάνετε πιο ελκυστικές. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να διευκρινιστούν κάποια σημεία σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα. Κάθε φωτογραφία έχει κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων, και έτσι είναι απαραίτητο να έχουμε άδεια για να χρησιμοποιήσουμε μια φωτογραφία. Υπάρχουν τρεις τύποι φωτογραφιών αποδεκτοί προς χρήση.

  1. Εικόνες στη δημόσια σφαίρα- οι εικόνες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελέυθερες από πνευματικά δικαιώματα. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι εικόνες με άδεια Creative Commons. Μεγάλος αριθμός τέτοιων εικόνων μπορεί να εντοπιστεί μέσα από μηχανές αναζήτησης.
  2.   Εικόνες που ο συγγραφέας διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα (δικές σας φωτογραφίες ή σχέδια).
  3.   Άλλες εικόνες που χρησιμοποιούνται με άδεια περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Γενικά, εάν βρείτε μια εικόνα σε σελίδα στο δίκτυο, κάπου στην ιστοσελίδα θα υπάρχουν λεπτομέρειες για τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι βαρύνουσας σημασίας να έχετε εξασφαλίσει τη συναίνεση από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων πριν χρησιμοποιήσετε μια εικόνα σε δημοσίευσή σας στην «Ημέρα της Αρχαιολογίας». Σας παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι συμπεριλάβατε σημείωση για τα πνευματικά δικαιώματα για κάθε εικόνα που έχετε χρησιμοποιήσει. Εικόνες χωρίς συναίνεση για χρήση και κατοχή πνευματικών δικαιωμάτων θα αφαιρούνται.